Maj 18

Niesamowite korzyści z oleju rycynowego dla skóry

olej rycynowy

Olej rycynowy to doskonały kosmetyk naturalny do pielęgnacji skóry

Kto nie chce mieć cery bez skazy i zdrowej skóry? Niestety, wiele problemów dermatologicznych wymaga niestandardowych rozwiązań. Jednym z nich jest właśnie olejek rycynowy, stanowiący doskonały preparat leczniczy, regeneracyjny i ochronny.

Wiele osób stara się uciekać do produktów aptecznych lub drogeryjnych, które zawierają szkodliwe i groźne dla zdrowia substancje chemiczne. Warto jednak czasem sięgnąć po sprawdzony od wieków produkt naturalny, który radzi sobie z wieloma problemami skórnymi.

Czym jest olej rycynowy

Olej rycynowy to bladożółta ciecz wyekstrahowana z nasion rącznika. Stanowi ona naturalny kosmetyk pielęgnacyjny, bardzo bogaty w różnego typu przeciwutleniacze. Wiele osób nie ma świadomości, że jest to wspaniały i skuteczny składnik organiczny, który może rozwiązać większość problemów ze skórą, paznokciami i włosami.

Według wielu źródeł olej rycynowy jest tradycyjnym i bardzo skutecznym środkiem do pielęgnacji skóry. Stanowi on prawdziwy eliksir piękna, zapewniający delikatność, miękkość i zdrowie cery. Olej rycynowy zawiera m.in. witaminę E, białka i cenne kwasy omega 6 i 9. Składniki te są kluczowymi elementami, odpowiedzialnymi za utrzymanie dobrej kondycji skóry. Pomaga także w redukcji wypadania włosy, przedwczesnemu siwieniu, a także zwalcza problemy ze skórą głowy. Do najbardziej znaczących właściwości olejku należy zaliczyć kondycjonowanie pigmentacji cery, walka z trądzikiem i walka z procesami starzenia, takimi jak zmarszczki, utrata jędrności i matowienie. Olej rycynowy wydaje się naturalnym rozwiązaniem bardzo wielu problemów. Więcej na ten temat przeczytać można na stronie: ExitDoor.pl.

Uważa się, że większość korzyści ze stosowania oleju rycynowego wynika z wysokiego stężenia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poniżej przedstawiamy więcej informacji na temat różnych właściwości oleju rycynowego w zakresie pielęgnacji i ochrony skóry.

1. Zwalczanie trądziku

Problemem z większością produktów kosmetycznych jest to, że nadmiernie podrażniają skórę, zbyt głęboko oczyszczają z sebum oraz nie zapewniają dostatecznej ochrony. Za każdym razem, gdy skóra jest pozbawiona naturalnego łoju stara się uzupełnić braki i przyśpiesza produkcje sebum. Proces ten może powadzić do tłustej skóry i powstawania stanów zapalny oraz trądziku. Z tego względu nie należy obawiać się stosowania oleju na skórę twarzy. Zawarte w oleju rycynowym niezbędne kwasy tłuszczowe mogą pomóc w przywróceniu naturalnej równowagi i nawilżenia skóry. Stosując ten wyjątkowy produkt kosmetyczny warto wykonywać delikatny masaż twarzy, z zastosowaniem okrężnych ruchów dłoni. Można nawet zostawić go na noc i zmyć dopiero rano. Często poleca się użycie pary wodnej, aby lepiej otworzyć pory i pomóc skórze lepiej się wchłaniać.

2. Przeciwdziałanie zmarszczkom

Kolejną radą na wykorzystanie oleju rycynowego jest ochrona cery przed procesami starzenia. Od wielu wieków, szczególnie w tradycji hinduskiej ajurwedy, jest on uznawany za świetny i w pełni naturalny środek na zmarszczki. Olej rycynowy wnika w głąb skóry i zwiększa produkcję kolagenu, przyczyniając się do uzyskania miękkości i nawilżenia. Zapewnia dodatkowo ochronę antyoksydacyjną i chroni przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Proces odmładzania i odświeżania cery wymaga jednak cierpliwości i systematyczności działania. W tym celu należy nakładać niewielkie ilości oleju rycynowego na obszary podatne na zmarszczki i pozostawiać na całą noc.

3. Łagodzenie podrażnień i suchej skóry

Olej rycynowy pomaga w łagodzeniu skóry suchej i podrażnionej. Jeśli macie kłopoty z łuszczącą się skórą na stopach, szczególnie podczas zimy, olej rycynowy może być doskonałym rozwiązaniem problemu. Pomaga w głębokim złuszczaniu i zmiękczaniu podeszew stóp i chroni je przed infekcjami grzybiczymi. Dla osób z bardzo suchą skórą ciała i głowy olej rycynowy może być pomocny, gdy zacznie się go stosować przynajmniej raz w tygodniu. Należy jednak pamiętać, że leczenie nie powinno odbywać się zbyt intensywnie. Olej rycynowy jest również korzystny dla osób cierpiących na schorzenia skóry, takie jak atopowe zapalenie czy łuszczyca. Doskonale sprawdza się również w radzeniu z suchością, wynikającą ze zmiany klimatu i rosnącym zanieczyszczeniem.

Jak widać, olej rycynowy to wspaniały kosmetyk naturalny, bardzo przydatny w codziennej pielęgnacji cery oraz zapobieganiu procesom starzenia. Nie jest przy tym drogi i daje wiele możliwości wykorzystania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.