Sty 08

Jak opóźniać pierwsze zmarszczki?

pierwsze zmarszczki

Zmarszczki to następstwo procesu starzenia skóry, wobec którego zasadniczo jesteśmy bezradni. Jest to naturalny efekt utraty niektórych właściwości skóry, który prędzej, czy później musi nastąpić. Jednak można zadbać o to, by pierwsze zmarszczki pojawiły się dużo później, niż było nam to pisane.Jak zatem opóźnić pierwsze zmarszczki?

Aby pierwsze oznaki starzenia nie zaskoczyły nas w zbyt młodym wieku, należy przede wszystkim zadbać o prawidłową pielęgnację skóry, jak i odpowiednią dietę. Pierwsze kosmetyki przeciwzmarszczkowe warto zacząć stosować już miedzy 25-30 rokiem życia. Tak samo jeżeli chodzi o odżywienie skóry od wewnątrz, czyli o optymalną dietę dla zachowania młodości.

Dieta opóźniająca pierwsze zmarszczki powinna bazować na produktach, które dostarczają do skóry odpowiednich składników, pobudzających procesy jej regeneracji i oczyszczania. Dbajmy zatem o to, by nasze posiłki były bogate w:

  • witaminę A – działa kojąco na stany zapalne skóry, zapobiega rogowaceniu naskórka i dogłębnie nawilża, jej źródłem może być wątroba, żółty ser oraz żółtka jaj,
  • witaminę B – której niedobór może prowadzić do przebarwień skórnych, wypadania włosów, jak i złego stanu paznokci. Znajduje się ona w pełnoziarnistych produktach, jajkach i drożdżach,
  • witaminę C – która stymuluje produkcję i zatrzymywanie kolagenu w skórze oraz przyspiesza gojenie się ran,
  • witaminę E – która dogłębnie nawilża i uelastycznia skórę, a także wygładza pierwsze zmarszczki. Znajduje się w orzechach, kiełkach i olejach roślinnych,
  • beta-karoten – wygładzający skórę i chroniący ją przed promieniowaniem UV,

Warto zwrócić uwagę na to, że witaminy A, C, E oraz beta karoten, to naturalne przeciwutleniacze, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, a tym samym mają działanie opóźniające procesy starzenia.

  • cynk – znajdujący się w nasionach, owocach morza i wątrobie, który wspomaga produkcję kolagenu,
  • selen – kolejny przeciwutleniacz, którego dużą zawartość możemy znaleźć w rybach, soczewicy czy orzechach brazylijskich,
  • krzem – z warzyw bulwiastych i ziaren zbóż, wzmacniający włosy i paznokcie,
  • siarka – silnie nawilżająca i uelastyczniająca skórę, znajdująca się w rybach, mleku i żółtkach jaj,
  • miedź – która pomaga utrzymać odpowiedni koloryt skóry, jak i pomaga w procesie tworzenia elastyny, a której duże ilości znajdują się w orzechach, kakao, czy produktach pełnoziarnistych,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (tłuste ryby), omega-6 (nasiona dyni czy słonecznika) i omega-9 (oliwa, sezam, awokado), które dogłębnie nawilżają i natłuszczają skórę, oraz chronią przed promieniowaniem UV.

Poza dietą oczywiście najważniejsza jest prawidłowa pielęgnacja skóry, najlepiej przy użyciu kosmetyków naturalnych i organicznych.

Skóra dobrze wchłaniająca składniki odżywcze to skóra odpowiednio oczyszczona. Do tego celu myjemy skórę żelem do mycia twarzy, a następnie nakładamy mleczko, lub pomocny może okazać się płyn micelarny. Peeling stosowany 1-3 razy w tygodniu pozwoli z kolei odsłonić młodsze warstwy skóry, a także poprawi jej koloryt i ukrwienie.

Pierwsze zmarszczki dużo szybciej pojawiają się na skórze przesuszonej, dlatego ważne jest jak najwcześniejsze dbanie o jej odpowiednie nawilżenie, szczególnie w okresie letnim, kiedy kilka razy dziennie powinno stosować się kosmetyki nawilżające z filtrem przeciwsłonecznym.

Jeżeli borykamy się ze szczególnie suchą skórą spryskujmy twarz wodą termalną. Pijmy minimum 2 litry wody mineralnej lub zielonej herbaty dziennie. Dodatkowo raz w tygodniu, możemy sobie pozwolić na kąpiel z olejkami eterycznymi.

Pierwsze zmarszczki nie muszą pojawić się dokładnie wtedy, kiedy wskazuje na to nasz zegar biologiczny. Możemy opóźnić ich powstawanie, odpowiednio dbając o skórę i zdrowy styl życia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.